PRIJEM ZA UČENIKE I PROFESORE IZ FRANCUSKE I AUSTRIJE
10.04.2014


Boban DŽUNIĆ, predsednik Gradske opštine Palilula, primio je delegaciju učenika i  profesora iz škola HAK-HAS, Ybbs u Austriji i „Lycee de L'Authie“ iz grada Dulen (Doullens) u Francuskoj, koji su od 07. aprila gosti Gimnazije „Svetozar Marković“. Ovim povodom predsednik opštine je gostima uručio PASOŠ dobrodošlice i upoznao ih sa radom opštine. „Gradska opština Palilula već nekoliko godina ostvaruje decentralizovanu saradnju sa Francuskom. To je vid saradnje koji je prvenstveno namenjen upoznavanju, ljudi, uprava, kultura i stanovništva lokalne samouprave- istako je predsednik Džunić. Dugoročni cilj te saradnje, jeste da se podrže razmene, posete ali isto tako i zajednički nastup ka evropskim fondovima. Sa gradom Dulenom u Francuskoj, opština Palilula potpisala je Sporazum o saradnji. Zasluga svakako pripada učenicima i profesorima  gimnazije „Svetozar Marković“ i Liceja u Dulenu koji su pre 6 godina (2008.) uspostavili razmenu i saradnju u cilju da naši učenici dobiju priliku da obogate znanje francuskog jezika kroz kontakte sa svojim vršnjacima, da se druže i rade na zajedničkim projektima. Predsednik Boban Džunić govorio je i o aktivnostima učenika osnovne škole „Kralj Petar Prvi“ koji su uspostavili saradnju sa koležom u Beglu-oblast Žirond u Fransuskoj, sa kojim je Grad Niš 2012.potpisao protokol o saradnji. Prošlog meseca, u okviru Frankofanskih dana, promovisan je rad, učenika dve škole, na zajedničkom pozorišnom projektu „Mali princ“ u Narodnom pozorištu u Nišu-naglasio je Džunić. Ovim se naša saradnja sa Francuskom šire a dana smo bili u prilici da upoznamo i drage goste iz Austrije.

O saradnji Gimnazije „Svetozar Marković“ sa obrazovnim ustanovama u inostranstvu, školama HAK-HAS, Ybbs u Austriji i „Lycee de L'Authie“ iz grada Dulen (Doullens) u Francuskoj i podršci koju ovim programima pruža Gradska opština Palilula govorila je Olga Dragojlović, direktor niške Gimnazije.

Srbija je prema rečima učenika iz Francuske i Austrije, veoma lepa zemlja, prijatnja nego što se očekivalo. „Upoznali smo nove prijatelje i znamenitosti vašeg grada. Učenje srpskog jezika je jako zanimljivo“. Utisak gostiju iz redova profesora je da našem obrazovnom sistemu nedostaje više praktične nastave, ali i da se situacija znatno poboljšala u poslednjih nekoliko godina. Programom saradnje predviđen je i obilazak Pirota i drugih znamenitosti u Regionu. (EKOpolis, D.Vidojkovic)

FACEBOOK- EKOpolis mreza